10 Tips voor meer commitment bij het schrijven van je boek

Waarschijnlijk sluimert je verlangen om een boek te schrijven nu al jaren. En je bent ook al begonnen. Eerlijk gezegd roep je al een tijdje dat je een boek aan het schrijven bent, alleen het einde is nog steeds niet in zicht. Hoe komt dat? Je wilt het echt, alleen er zijn zoveel mitsen en maren: je gezin, familie, baas, bedrijf, hond, hobby, etc. vraagt zoveel aandacht.

Een week niet schrijven is geen probleem, maar het wordt een maand en voor je het weet is het jaar om en ligt jouw boek nog steeds niet in de winkel.

Motivatie zorgt ervoor dat je gaat schrijven. Commitment dat je blijft schrijven.

Commitment wil zeggen dat je je echt verantwoordelijk voelt voor het eindresultaat, dat je je intens verbonden voelt met het schrijven van je boek, dat je een missie hebt, een verlangen en een doel. Je voelt het in je hele lijf. Je staat ermee op en je gaat ermee naar bed. Het schrijven en afronden van jouw boek is op dit moment jouw levensmissie. Daarna zie je wel weer verder.

Verlang jij naar dat volkomen gevoel van commitment? Ik geeft je 10 tips:

 

1 Neem een beslissing
Neem echt de beslissing dat je een boek gaat schrijven. Maak er geen wens van, maar een besluit.

 

2 Bepaal de deadline.
Wanneer is je boek af? Reken drie maanden voor de publicatie en de boekpromotie rond het verschijnen van je boek. Reken nu terug. Hoeveel woorden wil je schrijven? Hoeveel moet je nu per week schrijven? Reken ook tijd voor de voorbereiding en de opzet van je boek. Het gaat natuurlijk om kwaliteit, maar die kun je niet inplannen helaas.

 

3 Deel je deadline met anderen.
Schrijf over het schrijfproces in je nieuwsbrief, deel het op social media. Zo zorg je voor een stok achter de deur en commitment. En waarschijnlijk gaan mensen je ook steunen.

 

4 Bewaak je tijd
Blok de schrijftijd in je agenda en houd je eraan. Zeg nee tegen anderen. Jij, je boek en je lezers zijn het waard.

 

5 Pas op voor afleiders.
Zet je mobiel uit als je schrijft en ook social media. Lukt dat niet? Gebruik dan een programma waarbij je bepaalde sites tijdelijk kunt blokkeren.

 

6 Zet kleine stappen.
Een goed boek schrijven doe je niet even tussendoor. Zo’n groot project kan je blokkeren. Maak er hapklare blokken van. 1 Pagina is ook een resultaat en een hoofdstuk zeker.

 

7 Beloon jezelf.
Gaat het goed met schrijven? Dan krijg je iets, een schrijfboek of bijvoorbeeld een schrijftraining. Een bos bloemen of een avondje quality team met je vriend of vriendin. Een boek schrijven is een heel traject; beloon jezelf tussendoor.

 

8 Zoek hulp
Zoek hulp in je omgeving of nog liever bij een schrijfcoach. Het helpt ook om een schrijfbuddy te zoeken. Zo stimuleer je elkaar.

 

9 Visualiseer
Visualiseer hoe je boek eruit gaat zien, hoe je boekpresentatie is of dat je je boek signeert. Blijf je doel voor ogen zien.

 

10 Schrijf!
Stop met excuses en schrijf.

 

Neem de eerste stap
Wat is nu de eerste stap als je een boek gaat schrijven? Meld je aan voor de gratis online training: ‘Start met je boek!’ Wil je je profileren als expert? Schrijf een boek!

 

Jolanda Pikkaart schrijfcoachJolanda Pikkaart helpt als kleurrijke schrijfcoach ondernemers bij het schrijven en promoten van hun boek. Haar programma’s gaan over schrijven, mindset en boekpromotie, zodat je boek en je business elkaar versterken.