auteurswebsite

Zo ziet de ideale auteurswebsite eruit

Je website is de basis van al je marketingactiviteiten. Zonder website geen boekpromotie in deze internetwereld. Prioriteit nummer 1 dus. Als je onderstaande stappen doorloopt kun je een goede website maken.

Stap 1. Bepaal wat jij wilt dat jouw bezoekers doen als ze op je website komen

Stel jezelf de volgende vraag: ‘Wat wil ik dat mijn bezoekers doen als ze eenmaal op mijn website aangeland zijn?’
De beste auteurswebsites zijn niet gevuld met links, advertenties, social media buttons en allerlei andere afleidingen. Een goede auteurswebsite is gefocussed op het specifieke doel van jou als auteur. Wil je veel boeken verkopen? Wil je dat bezoekers jou uitnodigen om een lezing te komen geven bij hun organisatie of vereniging? Wil je dat bezoekers een training bij je boeken?
Welke beslissingen kunnen bezoekers nemen als ze op je website aangeland zijn?
In het kader van lijstgroei en het organiseren van je fanbase, is het weggeven van een paar pagina’s  van je boek een goede optie.
Bezoekers kunnen daardoor kennismaken met het thema van je boek en met je schrijfstijl.
Even een paar doelen op een rijtje
* je boek verkopen
* potentiele lezers kennis laten maken met jou
* email – adressen verzamelen om je fans te organiseren en daardoor je potentiele lezersgroep uit te breiden
* jou boeken voor een lezing
* informeren over de laatste stand van zaken.

Stap 2. Ontwerp het pad

Als je besloten hebt wat het voornaamste doel is van je website en welke acties je wilt dat je bezoekers ondernemen, is het zaak om uit te vogelen hoe jouw website er voor zorgt dat ze ook werkelijk die actie ondernemen die jij wilt. De beste manier om dat helder te krijgen is om uit te tekenen wat er gebeurt als potentiele lezers op je website belanden.
Vraag jezelf het volgende af:
Wat zou ik doen als ik op de homepagine van deze (mijn) website belandt? En als ik op de blogpagina terecht komt, wat doe ik dan? Is het helder dat ik op elke pagina eigenlijk maar 1 actie kan ondernemen? En als ik meer dan 1 ding kan doen op die pagina, trekken die acties mij dan weg van het eigenlijke doel dat ik met die pagina had? Hoeveel handelingen, klikjes, linkjes en tabjes moet ik doorworstelen voordat ik me in kan schrijven voor je gratis pagina’s of voor je informatie?

Stap 3. Verminder en vermijd afleiding

Alle beelden, acties en handelingen die bezoekers afleiden van jouw hoofddoel (bijvoorbeeld inschrijven op je nieuwsbrief) moet je schrappen. 
Anders wordt het nooit wat en gaat die website niet doen waarvoor je hem of haar bedacht had.
Vraag je zelf af:
Waarom staat die ene doorklik link er eigenlijk? Waarom wil ik dat bezoekers mijn  laatste tweet zien op mijn website? Interesseert me dat eigenlijk, het aantal volgers op Facebook?
Het is niet perse verkeerd allemaal. Maar je zou dat soort dingen alleen op je website hebben moeten staan als het bijdraagt aan dat wat je primaire doel van je website is.
Het is een feit dat simpele, eenvoudige en eenduidige websites tot een hogere conversie leiden. Als je je website ontrommelt en focussed op je primaire doel, zal het aantal inschrijvers beduidend sneller toenemen als wanneer jouw bezoekers zich door een woud van knoppen en linkjes moeten worstelen. Ze hoeven werkelijk nergens naar moeten zoeken. Zeker niet naar het inschrijfformulier van je weggever.

Stap 4. Maak de beloning helder en verleidelijk

Feit: het doet er wel toe hoe je website eruit ziet. Het kost de gemiddelde website bezoeker een fractie van een seconde om te besluiten of jouw website en wat je daar op aanbiedt ok is of niet. De meeste website bezoekers blijven ook niet op je website hangen als niet duidelijks wat ze er kunnen vinden of als hij slecht ontworpen is.
Dit is goed nieuws, omdat het ontwerp en de structuur 100% door jouzelf bepaald kunnen worden.
Onderstaand tref je de volgende voorwaarden aan voor een goede auteurswebsite.  Een goede auteurswebsite moet:
• Helder
• Schoon
• Consistent
• Aansprekend
• Actiegericht zijn

We nemen ze even door:

Helder

Is je boodschap helder en duidelijk? Als ik op jouw website kom, zie ik dan in een oogopslag wat je doet, wie je bent en waar je goed in bent en wat ik bij jou kan krijgen? Zie ik een oogopslag of je fictie of non – fictie schrijft? Is er ook maar iets op je website dat me afleidt van dit feit? Heb je een B&B en verhuur je villa’s in het buitenland om maar wat te noemen en staan die er ook op? Weg ermee. De kans bestaat dat mensen zo in de war raken dat ze helemaal niets doen: ze reserveren geen overnachting in je B&B, ze schrijven zich niet in op je nieuwsbrief en ze kopen je boek niet.

Schoon

Geen rommel op je website. En rommel daar bedoel ik mee dat er geen dingen op moeten staan omdat je toevallig bevriend bent iemand. Of dat er aanbiedingen op staan van een collega- auteur. Reclame voor trainingen of workshops van iemand anders. Tenzij dat je verdienmodel is, maar dan moet het ook een zakelijke en professionele uitstraling en opmaak hebben.

Consistent

De boodschap die je op je website hebt staan moet consistent zijn: overal hetzelfde. Stijl, toon, sfeer en taalgebruik moeten overal hetzelfde zijn. Niet op de ene pagina ‘u’ en op de volgende pagina ‘jij’. Niet informeel op de ene pagina en formeel op de andere pagina. De manier waarop je je publiek aanspreekt hangt af van je doelgroep en je eigen persoonlijkheid.

Aansprekend

Er moet wat te beleven zijn op je website. Je bezoekers moeten zich aangesproken voelen en welkom. En daarvoor hoef je niet levensgroot ‘Welkom op mijn homepage’ te zetten. Je website moet bij voorkeur gaan over dat waar jouw lezer mee worstelt. Daarom zijn ze namelijk op jouw website. Dus niet beginnen met een lang verhaal over jezelf. Start op je homepagina met de vragen waar jouw publiek zich mee bezig houden. Daardoor heb je de aandacht van je bezoekers te pakken. En dan zorgen dat je de aandacht vasthoudt. Ondersteun je verhaal met beeld. En met geluid. Iedereen leert op een andere manier en heeft een voorkeursmanier om informatie tot zich te nemen. Los ook een klein dilemma op op je homepagina, of geef antwoord op een van de meest gestelde vragen rond het thema waar jij specialist in bent.

Actiegericht

Je hebt een doel met je website: je wilt veel boeken verkopen, je wilt vooral diensten verkopen gerelateerd aan je boek of je wilt beide
Je voornaamste doel moet zichtbaar worden op je website: veel boeken verkopen? Zet dan op alle pagina’s bijvoorbeeld een plaatje van je boek met daarachter een kooplink. Zet veel reviews op je homepagina. Laat enthousiaste lezers van je boek aan het woord.

En de allerlaatste: Show, don’t tell

Laat anderen vertellen dat je goed bent of dat je boek goed is. Wil je veel diensten zoals trainingen en workshops verkopen die gebaseerd zijn op je boek? Laat dan deelnemers aan deze workshops en trainingen vertellen wat het hen opgeleverd heeft. Positioneer jezelf met je boek op de foto als expert en besteedt de meeste aandacht aan jou, de expert. Zet een grote button met ‘Boek mij voor een lezing of workshop’ op je homepagina met een foto van jezelf. Vraag het aan anderen. De beste manier om er achter te komen of je website goed opgebouwd is, is om je fans te vragen wat ze van je website vinden

www.denisehulst.nl

Wil je 53 tips ontvangen over boekmarketing waar je direct mee aan de slag kunt? Vul dan onderstaand formulier en je krijgt deze per omgaande toegestuurd.

Stuur mij 53 boekmarketingtips waar ik direct mee aan de slag kan!
dit veld niet invullen s.v.p.