Een broertje dood aan boekmarketing?
Veel auteurs vinden boekmarketing niet leuk. Jij misschien ook niet. Je bent toch geen boeken gaan schrijven omdat je een onstuitbaar verlangen had om je eigen media manager te worden? Je bent schrijver geworden omdat je wilde schrijven. Omdat je een boodschap hebt. Kunstenaars willen kunst maken, acteurs willen acteren. Muzikanten willen muziek maken. Geen van hen vindt het leuk om om de haverklap persconferenties en interviews te geven. Laat staan het slijpen aan social media posts.
Wie zorgt er voor jouw zichtbaarheid?
Wie zorgt er voor dat je zichtbaar bent, dat mensen je fan worden en je boeken kopen? Zelfs, zelfs als je iemand anders inhuurt die voor jou aan de slag gaat, dan nog is het een feit dat jij zelf degene bent die op de lange termijn de succesfactor is.
Natuurlijk, uitgevers doen ook wat in hun vermogen ligt. Maar uiteindelijk ligt het succes van je boek voor een groot deel in je eigen handen.
En dat is ook precies de reden dat er heel veel slechte boeken zijn die prima verkocht worden. Daar zit namelijk een geoliede marketingmachine achter met een auteur die er helemaal voor gaat.
Eigenaarschap
Succesvolle boeken, producten en diensten hebben iets gemeenschappelijk: ooit is er iemand geweest die heeft gezegd: ‘Dit boek (of product of dienst) verdient het om een succes te worden en daar ga ik voor zorgen’. Eigenaarschap, daar gaat het om. Marketing is een onderdeel van succesvol auteurschap. Je kunt het uiteindelijk niet aan iemand anders overlaten.
Zelfs als je een miljoen op de bank hebt staan, beroemd bent, 300.000 volgers op Twitter hebt of als je je helemaal zonder een centje pijn kunt suf adverteren op Facebook, dan nog willen mensen uiteindelijk jouw hoofd zien en niet het hoofd van je marketingmanager.
En ook al is het niet makkelijk, jij bent degene die jouw boek het beste in de schijnwerpers kunt zetten. En dat doe je door zoveel mogelijk mensen te bereiken.
Boekmarketing is een kans om je te verbinden met je fans
Zie boekmarketing dan ook niet als een noodzakelijke verplichting. Zie het als een manier om zoveel mogelijk mensen te verrijken, of je nou fictie of non fictie hebt geschreven. Zie het als een kans om ook een stuk van je creativiteit in te zetten voor het succes dat jij en je boek verdienen. Als je kunt putten uit creativiteit voor je boek, kun je uit diezelfde bron ook putten om zoveel mogelijk mensen te bereiken.
En uiteindelijk is boekmarketing niets anders dan een uitgelezen kans om je te verbinden met je lezers en een langdurige liefdesrelatie op te bouwen.
Wil je 53 tips ontvangen waar je direct mee aan de slag kunt? Vul onderstaand formulier in en je ontvangt per omgaande 53 tips.