Een eigen boek: van uitstellen naar doen!

Loop je al een tijd rond met een idee voor een eigen boek? Heb je al eens een schrijfcursus gedaan of een weekendje-weg om met je boek op te schieten? En blijft het nu toch maand na maand liggen zonder dat je er verder mee komt? Het uitstelgedrag krijgt dan de overhand. Kan gebeuren, geen ramp. Behalve als van uitstel ook echt afstel komt.

Twee concrete tips om zelfstarters de gelegenheid te geven weer vaart aan hun boek te geven:

1. Schrijf elke dag aan je manuscript. Schrijf 5 minuten als je echt niet meer tijd hebt, beter is een vaste routine van 20 minuten. Misschien dat je denkt, wat kan ik in 20 minuten doen? En dan tel je een maand van 20 minuten per dag op en dan… heb je 10 uren aan je manuscript gewerkt. En wat nog mooier is als je het echt geen dag overslaat dan maakt dat je boek tot een onderdeel van je dagritme, een programma waar je plezier in hebt als het goed is.
2. Schrijf je begintijd op, als je aan je boek gaat schrijven en je de eindtijd ook. In- en uitloggen dus eigenlijk. Komt er een telefoontje tussendoor? Uitloggen! Wil je even een kopje koffie pakken? Uitloggen en als je weer met schrijven verder gaat: inloggen. Zo hou je je beter aan je eigen opgelegde routine en zie je ook dat het schrijfwerk zelf, als je lekker doorgaat, helemaal niet zoveel tijd kost.

Ben je minder een zelfstarter en gaat het allemaal beter als je een externe stok achter de deur hebt? Dan is een schrijfcoach misschien een goed idee. Of een auteurscontract met een uitgever! Kan dat dan al voordat je het manuscript af hebt? Ja! Voor een dergelijke aanpak is een degelijk boekvoorstel (een boekproposal) een goed idee. Als je gewoon echt tijdgebrek hebt of er tegen op ziet om zelf je boek af te maken, overweeg dan of een ghostwriter voor jou een oplossing kan zijn. Veel succes met de doorstart van je boek. Schrijf me als je nog vragen hebt.

Door de Flines – www.flindor.nl