Hoe schrijf je een goed manuscript?
Een TNS NIPO onderzoek toont aan dat er in Nederland één miljoen mensen van 18 jaar en ouder actief zijn op schrijfgebied. Eén op de zes amateurschrijvers heeft de ambitie om te publiceren via een professionele uitgeverij (zo’n 150.000 personen). Dat is best veel. Dus hoe zorg je er nu voor dat jouw manuscript zo goed is dat het voor een uitgever interessant is?
Een uitgever zal allereerst letten op verkooppotentie. Bij het beoordelen van een manuscript zal een uitgever zichzelf daarom de volgende vragen stellen: Wie is de doelgroep en hoe groot is die doelgroep? Sluit het boek aan bij wensen van de doelgroep? Is het manuscript voldoende onderscheidend ten opzichte van andere boeken? Hoe kan de doelgroep enthousiast gemaakt worden voor het kopen van het boek, kortom, hoe bereiken we de doelgroep? En ook: wie is de auteur? Is de auteur iemand die makkelijk interviews geeft en is hij of zij interessant voor journalisten of vakbladen?
Dat klinkt misschien allemaal wat commercieel. En in de praktijk zal een uitgever ook titels en auteurs uitgeven die niet aan alle eisen voldoen. Omdat het mooi past binnen het fonds van de uitgever of omdat het een bijzonder boek is of omdat de uitgever graag aandacht schenkt aan een bepaald thema. Toch kan het zinvol zijn om eens naar je eigen manuscript te kijken met bovengenoemde vragen in het achterhoofd. Op die manier kun je je eigen werk vanuit een andere invalshoek bekijken. En twijfel je aan sommige aspecten, dan kan het een aanrader zijn om je te laten coachen door een schrijfcoach of redacteur. Een goede schrijfcoach of redacteur zal jou uitdagen om het maximale uit je manuscript te halen. Ook hebben de meeste redacteuren ingangen bij uitgevers en kunnen zij jou dus aanbevelen. Wees wel kritisch bij de keuze voor een schrijfcoach of redacteur: iemand die goed kan spellen of zelf een boek heeft geschreven is niet automatisch ook een goede schrijfcoach. Een goede tip is om te kijken welk boek jouw grote voorbeeld is. In het dankwoord wordt vaak de redacteur genoemd en het kan geen kwaad om eens te googelen of hij of zij beschikbaar is als schrijfcoach. Is dat niet het geval, vraag dan altijd welke boeken de schrijfcoach geredigeerd heeft of welke auteurs gecoacht. Op die manier weet je zeker dat je te maken hebt met een vakvrouw of man, want redigeren is een vak apart.