auteursplatform

Achter elke succesvolle auteur zit een succesformule: de ABC- formule.

De A van AANTREKKEN en aanhaken

Als auteur heb je in de eerste instantie maar één ding te doen naast het schrijven van je boek: potentiële lezers aantrekken. Om lezers aan te trekken moeten ze namelijk wel weten dat je er bent. Anders kunnen ze zich niet aan jou verbinden. Zorgen dat je zichtbaar wordt is dus een eerste stap. En dat doe je door je auteursplatform te bouwen.

Wat is dat nou eigenlijk, een auteursplatform?

Een auteursplatform is een verzameling van offline en online plekken die jou zichtbaarheid geven als auteur. Door die zichtbaarheid vergroot je je marktwaarde als auteur. Daarnaast creëer je je voor jezelf de mogelijkheid om direct toegang te krijgen tot je lezerspubliek. Jouw platform kan zijn een tv- show, een column, een nieuwsbrief, een gastblog, een e-zine, een lezing in de bibliotheek, bij een belangenvereniging, de sportclub of een ondernemersnetwerk. Kortom alle activiteiten waarmee je jezelf elke keer opnieuw zichtbaar maakt aan je publiek. Een van de belangrijkste dingen is dus zichtbaar worden. En dat kan online en offline. Het meest effectief is om op beide plekken je platforms te kiezen en niet alleen online (omdat je een introvert persoon bent) of alleen offline (omdat je een extravert) persoon bent.

Stap voor stap bouwen aan je auteursplatform

Dit is de reden waarom grote uitgeverijen graag werken met beroemde schrijvers: bn’ers hebben al een platform.
Hoe meer zichtbaarheid je kunt creëren, hoe makkelijker het is om nieuwe lezers aan te trekken en publiek te krijgen voor je nieuwste boekpresentatie. Hoe groter je platform, hoe meer boeken je uiteindelijk verkoopt.

Overnight succes takes time

Instant succes bestaat niet. Het bouwen van je eigen auteursplatform kost tijd en energie. Voor een enkeling is instant succes misschien weggelegd en helpt toeval hen een handje, maar voor de meeste auteurs is bestsellergeluk een gevolg van committent, volharding en geloven in wat ze doen. Daarbij speelt toeval of geluk geen rol.

Waar te beginnen?

Het kan een hele klus lijken. Als je je spiegelt aan beroemdheden, dan lijkt er geen beginnen aan. Niet doen dus. Je vertrekpunt is waar jij op dit moment staat en wat er binnen je bereik ligt.
De eerste stap die je kunt zetten om aan je auteursplatform te bouwen is door te bepalen tot welke platforms je het makkelijkst toegang hebt.
Kies uit die lijst het platform met het grootste bereik (hoeveel volgers heeft iemand, hoe groot is de regionale functie van bibliotheek A en van bibliotheek B, hoeveel bezoekers komen er op ondernemersnetwerk A en op ondernemersnetwerk B).
Onderneem op de bovenste twee actie. Je moet dan wel weten wat je daar wilt doen: een lezing of presentatie geven, een workshop of een vraag en antwoord uurtje.

En als je dan die lezing gaat geven: ga nooit de deur uit zonder dat je van iedereen de contactgegevens hebt en het emailadres. Emailadressen (je ‘emaillijst’) is de navelstreng van de communicatie met de potentiele kopers van je boek.

Wil je tips ontvangen waar je direct mee aan de slag kunt? Vul dan onderstaand formulier in. Dan ontvang je per omgaande 53 tips.

Stuur mij 53 boekmarketingtips waar ik direct mee aan de slag kan!
dit veld niet invullen s.v.p.